Scroll to top

Ni najbolji plan ne preživi dodir sa bitkom, sve što ste planirali može pasti u vodu kada počnete raditi


MilanZaric - 19. новембар 2022. - 0 comments

Na jesen 2019. godine, pristao sam da učestvujem u svetski poznatom takmičenju koji organizuje Mens Health časopis u svakoj zemlji sveta u kojoj posluje, pa tako i u Srbiji. Reč je o Mens Health izazovu. Četiri takmičara i četiri trenera, svaki  trener dobija svog „klijenta”, a pobeđuje najbolja transformacija takmičara, estetska ali i statistička, na osnovu merenja i testiranja.

Dobio sam takmičara koji je na prvi pogled idealan, veliki višak kilograma, srazmerno visok procenat masti, mnogo prostora za napredak, mogu reći da sam bio prilično ubeđen u svoju pobedu.

Igor Karanović, veliki novinar, tadašnji urednik Mens Health-a, koji danas nažalost nije među živima, mi je na moje iznošenje plana i optimizam kakvog sam takmičara dobio, govorio  „Milane kad imaš plan – pošalji ga Bogu da ga nasmeješ”  šta nam se upravo dešavalo u toku prvog meseca takmičenja. Epilog je da sam na tom takmičenju pobedio, ali da bih došao do pobede menjao sam prvobitni plan, za koji sam smatrao da je perfektan, četiri puta.

 

Sličnu situaciju sam imao i u svom fitnes biznisu.

U septembru 2014. godine kupili smo klub Superior gym. Nalazio se u Ulici 27. marta, na granici „kruga dvojke”. Prostor na dva nivoa, oba iznad nivoa zemlje, sa velikim prozorima i pogledom na park, ukupne kvadrature 120 m2. Prostor je godinu dana ranije adaptiran baš za gym, sportski gumeni pod, odlična klimatizacija, dve svlačionice sa kupatilima kao iz najmodernijih stanova, sve je urađeno veoma luksuzno i sa jasnom namenom. Oprema u klubu je bila posebna priča, u tom periodu to je bila jedna od retkih teretana opremljena Technogym selection spravama i Technogym excite kardio linijom najnovije generacije, koja je imala mogućnost povezivanja na internet, televiziju i radio. Hex bučice sa eagle gripom ste mogli da vidite i koristite retko gde, a mi smo ih imali u Superior gym­u. Sve u svemu, to je bio mali, ali po svim parametrima premium fitnes klub.

 

Počeli smo sa radom puni entuzijazma, napravio sam biznis plan koji je imao visoke procente da će uspeti, lično nisam imao dilemu, sve je bilo kako i treba da bude.

 

Nakon dvadesetak dana rada do mene su počele da stižu informacije da imamo nekoliko starih članova, koji tu treniraju od samog osnivanja, i da njihovo ponašanje može da napravi probleme. To su bili momci, koji su radili po beogradskim noćnim klubovima kao obezbeđenje, ali pored njih i dvojica, popularno rečeno, „kontroverznih biznismena”, koji su u klub dolazili sa brojnim ličnim obezbeđenjem. U želji da shvatim u čemu je potencijalni problem, ali i da ih bolje upoznam, počeo sam da dolazim u terminima kada oni treniraju.

 

Njihovo ponašanje nije bilo nepristojno, to su ljudi sa manirima, vrlo ljubazni i prijatni kada ih upoznate, ali spoljašnost je bila problem. Niko ne želi da boravi u maloj teretani sa ljudima koji nose pištolje, koji su istetovirani i nabildovani. Svi radije promene klub, izbor klubova je veliki. Da smo mi od početka bili tu, ovakve klijente ne bismo učlanili, aktivirali bismo proceduru odbijanja na fin način. Ovako, došli smo u situaciju u kojoj nismo mogli da izbacimo ljude koji nose pištolje, a da se oni pritom ne naljute.

Početne signale da njihovo prisustvo može da napravi  nevolju našem poslovanju gurnuo sam pod tepih, jer je klub zarađivao. Alarm se uključio kada sam pogledao statistiku obnavljanja članarina: svega 5% novih članova je uplatilo članarinu za sledeći mesec. Novi klijenti su dolazili, ali stari nisu hteli da obnavljaju svoje članstvo. Sa takvim trendom nismo imali svetlu budućnost. Shvatio sam da je problem starih problematičnih članova i te kako ozbiljan, i da nas je vodio u sigurnu propast.

Kako se rešiti problematičnih članova, to je bilo ključno pitanje na koje je trebalo odgovoriti?

Rešenje smo našli u potpunoj promeni kluba, namene, imena i ciljne grupe. Rešili smo da novu fitnes sezonu, koja počinje 1. septembra, dočekamo kao novi klub. Novim imenom kluba jasno smo stavili do znanja starim, nepoželjnim članovima, da kod nas više ne mogu da treniraju. Superior gym je postao City Fitness Aerobik&Pilates, klub specijalizovan za individualne, vođene i grupne treninge. Prodali smo kompletnu opremu, sve sprave i tegove, i kupili novu koja je bila adekvatna za novu namenu i za novu ciljnu grupu korisnika.

 

Kada se okrenem i pogledam kako je bilo na početku a kako smo završili ovaj biznis poduhvat mogu da zamislim Boga kako se smejao mom prvobitnom planu i entuzijazmu. Savršen plan nažalost ne postoji, to je zaključak do kojeg sam na teži način došao.

Related posts

Post a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *